Home Bancuri Adauga o firma TV Jocuri Flash Scripturi Stiri Funny momments
Poza Zilei
Poza Zilei
Trimite-ne o poza surprinsa de tine la webmaster@infogen.ro
Asculta LIVE
Radio DEEA Asculta
Radio 21 Asculta
Europa FM Asculta
PRO FM Asculta
KISS FM Asculta
MIX FM Asculta
Radio SKY Asculta
Radio Total Asculta
Radio ZU Asculta
FUN
ADAUGA UN BANC
comment2, http://ppp5.bid Finasteride Permanent Side Effects, %-DD, http://cph5.review best canadian online pharmacy, nxy,
...mai multe
STIRI
Home » Stiri » Justitie
Regulamentele Camerei şi Senatului prevăd procedurile referitoare la miniştrii-parlamentari
11-03-2008 09:03:00

Regulamentele celor două camere ale Parlamentului prevăd că cererea pentru urmărirea penală a miniştrilor-parlamentari se dezbate în plen, pe baza raportului făcut de Comisia juridică, şi se adoptă cu votul a minimum două treimi dintre deputaţi sau cu al majorităţii senatorilor, după caz.

Regulamentul Camerei Deputaţilor, la articolul 154, prevede că acest for are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului. În continuare, se precizează că d ezbaterea cererii se face pe baza raportului întocmit fie de o comisie permanentă, fie de o comisie specială de anchetă constituită în acest scop. Dacă ministrul are şi calitatea de deputat, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, care va elabora un raport pe care îl înaintează Camerei.  Cererea se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor.

În cazul în care Camera Deputaţilor decide să ceară urmărirea penală, preşedintele Camerei va adresa ministrului justiţiei o cerere pentru începerea urmăririi penale, potrivit legii. De asemenea, el îl va înştiinţa pe preşedintele României pentru eventuala suspendare din funcţie a membrului Guvernului a cărui urmărire penală a fost cerută.

O procedură asemănătoare este prevăzută şi de regulamentul Senatului. Hotărârea privind cererea urmăririi penale se adoptă însă cu votul majorităţii senatorilor. Dacă Senatul hotărăşte să ceară începerea urmăririi penală a unui membru al Guvernului, preşedintele Senatului va adresa ministrului justiţiei o cerere în acest sens, potrivit legii. De asemenea, va înştiinţa Preşedintele României pentru eventuala suspendare din funcţie a acestuia.

CCR a constatat existenţa unui conflict de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament în legătură cu procedura de urmat în cazul anchetării actualilor şi foştilor miniştri pentru fapte în exerciţiul funcţiei şi care, la data sesizării, au şi calitatea de senator sau deputaţi.

Potrivit CCR, Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor şi care, la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau de senator.

CCR mai arată că, în aplicarea dispoziţiilor art.109 alin.(2) teza întâi din Constituţie, Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va sesiza Preşedintele României pentru a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului şi a foştilor membri ai Guvernului care, la data sesizării, nu au şi calitatea de deputat sau de senator. Curtea Constituţională constată că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Preşedintele României şi cele două Camere ale Parlamentului.

PROMOTII

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Curs BNR
RECLAME