Home Bancuri Adauga o firma TV Jocuri Flash Scripturi Stiri Funny momments
Poza Zilei
Poza Zilei
Trimite-ne o poza surprinsa de tine la webmaster@infogen.ro
Asculta LIVE
Radio DEEA Asculta
Radio 21 Asculta
Europa FM Asculta
PRO FM Asculta
KISS FM Asculta
MIX FM Asculta
Radio SKY Asculta
Radio Total Asculta
Radio ZU Asculta
FUN
ADAUGA UN BANC
What's the interest rate on this account? http://couponbuymgdiscount.top/maps/sitemap80.html iving cialis to dog. "I have Malala Yousafzai on top," Kristian Berg Harpviken, director of Oslo-based peace research institute PRIO, told reporters. "The EU (European Union) got the prize last year and the EU prize was poorly understood and fundamentally questioned in many quarters."
...mai multe
STIRI
Home » Stiri » Justitie
Procesul privind Catedrala Neamului rămâne la judecătorie şi va fi reluat peste două săptămâni
05-05-2008 10:06:42

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au decis ca procesul în care asociaţia “Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă” cere anularea actului de predare a unui teren către Patriarhia Română, pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, să se judece în continuare la judecătorie.

Instanţa ridicase din oficiu, în data de 14 aprilie, excepţia privind necompetenţa materială a Judecătoriei Sectorului 5. Procesul va fi reluat în data de 26 mai.

Asociaţia "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă" cere constatarea nulităţii absolute a actului numit "Protocol privind predarea – preluarea terenului atribuit Patriarhiei Române pentru realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului", semnat de Camera Deputaţilor şi Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române în data de 13 februarie 2006.

Reprezentanţii asociaţiei susţin, în motivele de constatare a nulităţii absolute, că se încalcă prevederile articolului 136 din Constituţia României, potrivit căruia "bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică".

Potrivit asociaţiei "Solidaritatea pentru libertatea de constiinţă", terenul de 11 ha, în valoare de peste 200 milioane de euro, atribuit Patriarhiei Române, este un bun public, care nu poate fi acordat gratuit în proprietate nimănui.

"Constituţia vorbeşte de folosinţă gratuită, nu de dare a unui bun public în proprietatea altcuiva. Or, prin OUG nr. 19/2005, terenul nu a fost dat în folosinţă gratuită, ci în mod ilegal, în proprietatea Patriarhiei BOR. Chiar dacă BOR are acum statut de utilitate publică, nu poate primi gratuit un teren al statului în proprietate, pentru că proprietatea publică este inalienabilă, neputând fi deci înstrăinată în acest mod, ci doar concesionată sau închiriată", arată reprezentanţii asociaţiei în acţiunea înaintată Judecătoriei Sectorului 5.

Asociaţia mai susţine că protocolul semnat nu are aprobarea reprezentanţilor Ministerului Apărării, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, pe terenul care face obiectul acestui act aflându-se instalaţii specifice aparţinând celor trei instituţii. "Deşi la finalul actului sunt menţionate ca făcând parte dintre instituţiile care ar trebui să semneze Protocolul, semnăturile acestora lipsesc", mai arată asociaţia "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă".

Reprezentanţii asociaţiei mai susţin că termenul-limită până la care ar fi putut fi încheiat "Protocolul privind predarea – preluarea terenului atribuit Patriarhiei Române pentru realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului" a fost depăşit. Ei susţin că în OUG nr.19/2005 se prevede că "predarea – preluarea terenului se va face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate încheiat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă". "Însă Protocolul a fost semnat abia pe data de 13 februarie 2006, la peste 120 de zile faţă de data publicării în Monitorul Oficial a Legii nr. 261/2005, aşadar cu peste 90 de zile peste termenul limită prevăzut de OUG", se arată în acţiune.

Reprezentanţii asociaţiei apreciază eforturile de până acum ale Patriarhiei, ca inutile. "Patriarhia BOR a cerut şi a obţinut formal sprijinul clasei politice pentru acest proiect. Totul a fost însă ilegal şi inutil", susţine "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă", care arată că "singura cale legală şi morală de a construi totuşi această catedrală este ca Patriarhia BOR să accepte principiile statului de drept şi să renunţe la încercarea de a se folosi de stat pentru a obţine astfel de privilegii". "Firesc ar fi să iniţieze o campanie de strângere de fonduri (fără însă nici un sprijin din partea statului), să cumpăre apoi un teren şi să ridice respectivul ansamblu arhitectural. În caz contrar, momentul începerii construcţiei se va amâna la infinit", mai arată asociaţia "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă".

PROMOTII

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Curs BNR
RECLAME